fbpx
Landskabsfotografi Danmark

Landskabsfotografi

Der findes mange former for landskabsfotografi. Her kan læse om hvordan Foto Factory tager landskabsbilleder.

Foto Factory bruger landskabsfotografi til at indfange landskabsbilleder og dokumentere landskaber og naturscenerier. Det kan være alt fra store, åbne vidder til mindre, detaljerede scener som fx en enkelt blomst. Formålet med landskabsfotografering er at vise skønheden og variationen i naturen. Desuden fortæller vores fotografier historier om de steder, vi fotograferer.

Som landskabsfotograf er man afhængig af naturen lys da der kun i enkelte tilfælde kan bruges kunstig lys. Det kræver en forståelse af lys, komposition og perspektiv for at opnå gode resultater. Mest af alt kræver det en god tålmodighed og planlægning så vi kan være det rigtige sted når lyset er bedst. Det er derfor ofte nødvendigt at planlægge vores fotografier nøje, da det ofte er de helt specielle lysforhold, der gør et landskab særligt interessant at fotografere.

Landskabsfotografi

Tips til gode landskabsbilleder

Inden vi går i gang med de forskellige landskabs typer har vi samlet nogle tips så dine landskabsbilleder bliver spændende og skarpe. Med et helt simpelt standard objektiv og et stativ kommer du  med at udforske naturen og tage gode landskabsbilleder. Nedenfor at vi en liste med fem tips der gør det mere overskueligt.

1. Brug teleobjektiv for enkle motiver

Traditionelt forbindes landskabsbilleder med vidvinkelobjektiver, men det giver ofte interessante billeder hvis du zoomer mere ind i landskabet for at fotografere detaljer. Et teleobjektivet er også godt til at isolere ting i naturen og undgå forstyrende elementer som f.eks. elmaster.

2. Skab dybde i fotografiet

For at få et spændende landskabsbillede er det vigtig at skabe dybde i fotografiet. Er der ikke dybde bliver landskabsbillede hurtigt fladt og kedeligt. Det er dog ofte nemt at skabe dybde hvis du sørger for at der både er en forgrund, en mellemgrund og en baggrund i billedet. Forgrunden kan grene eller græs, mellemgrunden kan f.eks. være et sømærke eller et træ, og baggrunden vil ofte være himlen eller naturen længst væk.

3. Få fornemmelse for størrelser

Det kan være godt at skabe en fornemmelse af størrelser i et landskab. Det kan være svært uden at der er biler og andre menneskeskabte ting i billedet. Det kan dog også give et størrelsesforhold hvor der er træer eller eller andre ting i billeder der skaber en relation i forhold til størrelse.

4. Brug lang eksponering

Hvis du tager ud og tager billeder når solen går ned vil du opleve at der er meget lidt lys. Du kan udnytte dette til at får en lang lukketider når du tager billeder. Prøv at tager billeder af vand og se hvordan bølgerne på havet forsvinder, men sten f.eks. står helt skarpt. Det er vigtig at kameraet er solidt plantet på et stativ da billeder ellers bliver uskarpe. Du kan også bruge et filter på objektivet til at stoppe lyset der kommer ind i kameraet.

Forskellige former for landskabsfotografering

Der findes mange forskellige former for landskabsfotografering tilpasse forskellige landskaber og naturen elementer. Vi bruger også forskellige teknikker når vi fotografere til at skabe den helt rigtige stemning i vores landskabsbilleder. Vi har beskrevet nogle af de mest almindelige former for landskabsfotografi er beskrevet nedenfor.

Panoramafotografi

Panoramafotografi er en form for fotografering, hvor man fotograferer et bredt udsyn over et landskab eller en scene ved at sammenstille flere enkelte fotografier til et samlet billede. Panoramafotografier kan være særligt gode til at vise de store, åbne vidder, der typisk findes i naturen. Se vores eksempel fra Helligdomsklipperne der er en panorama fotografier taget med drone. Vi bruger ofte denne teknik sammen med dronen for at kunne printe billederne der er taget med drone i store størrelser.

Et panoramafotografi kan også blot være et landskabsbillede med bredt udsyn over et landskab. Men rent teknisk er det ofte taget med en speciel panoramafunktion som også kendes fra en iPhone. Funktionen.er også indbygget i mange nyere spejlløsekameraer. Panoramafotografiet dannes ved at sammensætte flere enkelte fotografier til et stort fotografi. Det kræver som oftest at man planlægger sine panoramafotografier nøje, da det ofte er de helt specielle lysforhold, der gør et landskab særligt interessant at fotografere.

Panoramafotografi

Skovfotografi

Skovfotografi er den form for landskabsfotografering, hvor vi fotograferer skov og træer i deres naturlige omgivelser. Vi har en forkærlighed for naturskov og skov der får lige til at udvikle sig på en naturlig måde uden skovdrift og skovbrug. Det kan være alt fra Tisvilde Hegn til de store skove omkring silkeborgsøerne.

Skovfotografi kræver ofte en god forståelse af lys, komposition og perspektiv for at opnå gode resultater. Derfor planlægger vi også vores ture til skoven nøje, da det ofte er de helt specielle lysforhold, der gør en skov særligt interessant at fotografere.

For at fange skoven på den mest dramatiske måde, kan det være en god idé at vælge en langsommere lukkertid. Dette vil gøre træernes blade til et slør, der bevæger sig i vinden, hvilket kan give fotografiet en følelse af bevægelse og dynamik. Det er næsten altid nødvendigt at brug stativ for at undgå uskarpe billeder. Det er sjælden særlig meget lyst så vi bruger ofte en lang lukketid og derfor skal kameraet holde helt stille.

Ved skovfotografi har man mulighed for at udforske og fange skønheden i naturen på en unik måde. Det er ofte en meditativ oplevelse at går runde i skoven for at finde de gode billeder. Det er ofte helt stille og det er kun lyden fra vinden og dyrene der bryder tavsheden. For os gælder det om at dokumentere og bevare minder om steder, vi besøger.

Skovfotografi

Vandfaldsfotografi

Vandfaldsfotografi er en form for landskabsfotografi, hvor der er fokus på vandfald. Det kan være alt fra store, imponerende vandfald til mindre, idylliske strømme. Der er ikke rigtig vandfald i Danmark, men besøger du Færøerne eller Grønland er der mange muligheder for at finde vandfald.

Vandfaldsfotografi kræver en god forståelse af lys, komposition og perspektiv for at opnå de bedste resultater. Som med alt andet naturfotografi er det nødvendigt at planlægge fotografierne. Det handler om at være ved vandfaldet på det helt rigtig øjeblik lyset er helt rigtigt i forhold til den stamning fotografiet skal have. Det er også nødvendigt at holde øje med regn og nedbør så mængden af vand er på et niveau så der er nok vand til at skabe den ønskede effekt og ikke er helt tørret ud.

For at fange vandfaldet på den mest dramatiske måde, anvendes der ofte en langsom lukkertid. Dette vil gøre vandet til et slør, der flyder nedad, hvilket kan give fotografiet en følelse af bevægelse og dynamik. Det kan også være en god idé at tilføje et stativ for at undgå uskarpe billeder pga. kamerarørelse.

Vandfaldsfotografi er en fantastisk mulighed til at udforske og fange skønheden i naturen på en afslappende måde.

Vandfald fotografi

Havfotografi

Havfotografi er en form for landskabsfotografering, hvor man tager billeder af havet og kysten. Det kan være alt fra store bølger, imponerende kystlinjer og mindre, idylliske strande.

For at fange havet og kysten på en stemningsfuld måde bruges der ofte langsom lukkertid, men for at få det helt rigtig fotografi er det vigtigt at eksperimenterer med lukketiden på kameraet. En langsom lukketid kan gøre vandet sløret, hvilket giver fotografiet en følelse af bevægelse og dynamik. Modsat kan en hurtig lukketid fange de mangle detaljer i havet for at skabe dramatik i fotografiet.

Fotografi af havet kræver planlægning og forberedelse for at få den helt rigtige stemning. Elementer som flod og ebbe har en stor indflydelse på det færdige billede og det er som reglen nødvendig at se i en tabel over høj og lavvande for at finde det rigtig tidspunkt. Det kan også være at det skal falde sammen med solopgang eller solnedgang. Udover disse elementer spiller vejret også en stor rolle. Nogen gange kan det være godt med blæst og skyer, andre gange stille vejr med sol.

Danmark natur med kyster

Makrofotografi

Makrofotografi er en form for fotografering, hvor man fokuserer på at fange de små detaljer i et motiv, såsom en enkelt blomst eller en insekt. Makrofotografi kræver ofte en speciel objektiv, der kan fokusere tæt på motivet, da makrofotografier typisk tager sigte på at gengive motivet i 1:1 størrelse eller endda større.

Makrofotografi kan være en meget tilfredsstillende hobby, da man får mulighed for at udforske og fange de små detaljer i naturen på en unik måde. Det kan også være en måde at dokumentere og bevare minder om steder, man har besøgt, for eksempel på ferier eller vandreture.

Der findes mange forskellige teknikker, der kan bruges i makrofotografi for at opnå gode resultater. Det kan være en god idé at eksperimentere med forskellige lukkertider, ISO-værdier og blændeåbninger for at finde den helt rigtige kombination, der passer til det motiv, man fotograferer. Det kan også være nødvendigt at tilføje et stativ for at undgå uskarpe billeder pga. kamerarørelse.

Makrofotografi

Kamera indstillinger for landskabsfotografering

Der findes mange forskellige teknikker, der kan bruges for at opnå gode landskabsbilleder. Det kan være en god idé at eksperimentere med forskellige lukkertider, ISO-værdier og blændeåbninger for at finde den helt rigtige kombination, der passer til det motiv, man fotograferer. Det kan også være nødvendigt at tilføje et stativ for at få helt skarpe billeder.

No products in the cart